Oрангутан-пушач в индонезийска зоологическа градина

Той дърпа от цигарата си като един истински пушач: 22-годишен орангутан е заснет, в момента на вдишването на пушака от цигарата, изхвърлена незагасена в неговата обител от посетител на зоологическата градина в Индонезия.

Изображенията на Озон, името на маймуната пушач в зоопарка в Бандунг, на около 150 километра югоизточно от столицата Джакарта, се разпространиха като пожар в интернет.

Забранено е да се хвърлят тютюн или храна на животните в зоологическата градина, но тези инструкции често се игнорират от посетителите.

„Има знак, който забранява на посетителите да дават храна или цигари на животните“, заяви говорител на зоологическата градина, съжалявайки за инцидента.

Зоологическата градина разполага с охрана, но отговорният за орангутана е отсъствал в този момент, вероятно е отишъл до тоалетна, каза говорителят Сулхан.

Активисти за правата на животните осъдиха жеста на посетителя, хвърлил цигарата, като подчертаха, че вината е в лошото управление на зоологическите градини в архипелага в Югоизточна Азия.

Това не е първият случай, когато орангутан е заловен да пуши цигара в Индонезия, страна с много ниско ниво на защита на животните и в същото време е сред страните с най-голям брой пушачи в света.

През 2012 г. маймуна от друга зоологическа градина се е пристрастила към никотина, което е наложило взимането принудителни, резки мерки.