10 трика да оцелеете по време на празниците

Семейните събирания правят ли ви нервни и раздранителни? Притесняват ли ви? Приключи времето на пълно себеотдаване, без да помислите за себе си. Ето 10 трика да оцелеете по време на семейните партита.

Празниците започват…10 трика да оцелеете


Заемете се….с какво?

С каквото вие искате! Станете диджея на вечерта! Забавлявайте се с децата, бъдете една истинска детегледачка! Мийте чиниите! На кратко, бъдете заети с нещо, за да не ви се струва, че времето не тече, скучаещи в някой ъгъл!

Дирекция: кухнята

А какво ще кажете вие да сте тези, които организирате работата в кухнята или просто помагате, за да не ставате център на разговори, които ви отегчават? Предложете помощта си при приготвянето на ястията, режете зеленчуци, сервирайте, дори измийте вече измитата посуда, ако се налага!

Научете се да подбирате разговорите!

Не трябва да говорите за политика с чичо Жоро, в противен случай обстановката ще се нажежи! Ако се опитват да ви въвлекат в дискусии, които залитат прекалено към политически теми и въпроси, избягайте!…Намерете си друг събеседник за по неаганжиращи разговори!

Възразявайте…на ум!

Понякога е наистина лесно да възразите срещу някоя злобна забележка на братовчедката си, която ви ходи по нервите. Но ще бъде по-полезно да си го кажете на ум, за да избегнете конфликтна ситуация!

Протестирайте….дипломатично!

С други думи, не бъдете резки, а се научете да намирате отговори, които дипломатично да очертаят границата на вашето търпение и това, което можете да понесете!

Обградете се с веселяци!

На едно празненство винаги има бонвивани. Такива, които се сработват добре с живота и са способни да анимират позитивно вечерта. Това са хората, към които трябва да се прикрепите, а не към тези, които не спират да критикуват, хленчат или злословят. Не позволявайте лошото настроение на другите да ви влияе!

Внимавайте с алкохола!

Алкохолът има способността да развързва езика и е напълно възможно да ни накара да кажем неща, които в общия случай не бихме искали да кажем. А в разгара на семейното парти май не е най-подходящото време за това! Да ограничите количеството е един от 10 трика да оцелеете!

Не е добър момент за разчистване на сметки!

Вашата сестра ви е засегнала с някаква своя постъпка? Може би, но не разрешавайте разногласията си по време на партито! И без друго има прекалено много емоции и напрежение по време на такива събирания. Още повече, че не сте на неутрален терен и рискувате да станете център на вниманние.

Променете традициите!

Събиранията ви натоварват извънредно, защото започват твърде късно или твърде рано, защото трябва да чакате полунощ, за да поднесете подаръците си (и 3ч сутринта да си тръгнете) или защото семейството ви живее далече? Време е да промените традициите, може би….Моделирайте ги така, че да ви е по-удобно и да ви носят повече удоволствие!

Научете се да казвате НЕ!

Най-просто казано – Откажете! Кой казва, че трябва да приемате всички покани за събирания? Научете се да казвате не, без да се чувствате виновни! Имате право да решите да разредите партита тази година, за да прекарате повече време през празниците със самите себе си, в тесен семеен кръг или пък да се възползвате от някоя оферта.

С етикети ,,,,,,,,,