Човекът печели срещу макака в казуса със селфито

Човекът печели срещу макака в казуса със селфито

Американският апелативен съд е постановил, че макак не може да претендира за авторско право върху автопортрет, който самият той е направил, използвайки камерата на фотограф на един индонезийски остров. И така човекът печели в казуса срещу маймуната.

Решението в понеделник може да отбележи края на зрелищен съдебен спор: лицето на маймуната, усмихващо се с всичките си зъби, се превърна в едно от най-известните селфита в света.

Случаят също поставя уникален правен проблем, според асоциация за защита на правата на животните ПETA. Способността на примат, да направи снимка доказа, че той е сложно мислещо същество, заслужаващо да се ползва от правилата за интелектуална собственост.

Случат датира от 2011 г.. Тогава на остров Сулавеси, Индонезия, черен качулат макак грабнал камерата на Дейвид Слейтър и натиснал бутона.

Британският фотограф на дивата природа е успял да си върне камерата и е публикувал снимките, направени от маймуната кръстена Наруто.

Тези изключителни снимки обиколиха света, публикувани от множество вестници, списания, уебсайтове или телевизионни предавания.

Спорът избухва, когато фондацията Wikimedia, отказва да премахне селфито на Наруто от колекцията си.

ПETA се намеси в дебата и сезира правосъдието. Тя твърди, че тъй като макакът сам е заснел образа си, той е има същите права, „както би било, ако се случи с човек“.

Исканията на ПЕТА са отхвърлени от съда през септември 2017 г. Но Дейвид Слейтър се съгласи да дари 25% от бъдещите приходи от селфито на Наруто за организации, защитаващи местообитанията на качулатия макак в Индонезия.

Калифорнийският Апелативен съд нанесе втори удар на асоциацията за защита на правата на животните. Той отсъди, че нарушаването на авторски права може да се заявява само от хора.

Трите магистрати на съда дори обвиняват ПЕТА в присвояване.

„ПЕТА изглежда използва Наруто, независимо, като пешка за постигане на своите идеологически цели“, пишат в единодушното си решение.

В отговор ПЕТА каза, че апелативният съд е „пропуснал“ истината.

Макакът „е жертва на е дискриминация, защото е животно, а не е човек“, каза организацията.

С етикети ,,,