Спасени орангутани, ползвани като домашни любимци

ДЖАКАРТА, Индонезия | Уту гледа спасителя си с благодарност. Той е един от двата млади спасени орангутани, изкарани от малката клетка.  Те са били заключени като домашни любимци на остров Борнео.

Третия орангутан, Томанг, е бил спасен в село на същата провинция в Западен Калимантан. Той е бил преследван от гневни жители, затова че си е хапвал от плодовете на техните дървета.

Джой и Уту ще се учат години да се грижат за себе си, преди да бъдат пуснати в дивата природа. Томанг е преместен в Националния парк Гунунг Палунг.

Популацията орангутани в Борнео е намаляла на наполовина от 1999 г. насам. Изчезването на почти 150 000 от тези маймуни е явление, което до голяма степен се дължи на обезлесяването, според изследователите.

Нелегалният лов на орангутани също е един от основните фактори за редукцията им, според проучването, публикувано в списание Current Biology.

Четирима мъже, заподозрени в убийството на орангутан, намерен мъртъв, надупчен с 130 куршума в началото на месеца в Борнео, са били задържани, каза през февруари индонезийската полиция.

Заподозрените се занимават със земеделие и обясняват, че мъжкия е съсипвал реколтата им от палмови насъждения и ананас на остров Калимантан, индонезийската част на Остров Борнео.

С етикети ,,,,