Северните китове, продуктивни композитор-изпълнители

Северните китове на Шпицберг, които съчетават дарбата да пеят и да композират, са създали почти 200 различни песни за три години, според проучване, публикувано в сряда.

„Тези морски бозайници имат изненадващо разнообразен и постоянно развиващ се вокален репертоар“, се казва в изявление на Университета на Вашингтон.

Много животни използват звуци, за да общуват. Някои вече са демонстрирали доста оригинални музикални дарби: птичките пеят, докато спят, морските лъвове тактуват, делфините свирят …

Този път, северните китовете (известни още като гренландски китове) заемат първите позиции.

Според проучване, публикувано в списание Biology Letters на Британското кралско дружество, тези китообразни са както композитори, така и изпълнители.

Явление, още по-рядко, техните песни са описани от изследователите като „сложни и с голямо разнообразие“.

Според записите, направени от 2010 до 2014 г., на изток от Гренландия: северните китове на Спицберг са произвели 184 различни типа песни.

„Ако пеенето на гърбатия кит звучи като класическа музика, северните китове правят джаз“, казва Кейт Стафорд от Вашингтонския университет, водещ автор на изследването. „Звукът е по-свободен“, казва изследователката. Освен това всяка година техният репертоар е напълно подновен.

Според изследователите, северните китове пеят през зимата, когато слънцето никога не изгрява и ледът покрива 95 до 100% от морето.

Остава да се разбере защо техният репертоар варира постоянно и дали тази виртуозност е превилегия на мъжките, като при гърбатия кит.

Северните китове са разделени на четири популации според тяхната област на пребиваване. Популацията на Северния Атлантик, изучавана тук, е критично застрашена и се състои от не повече от 200 индивида.

С етикети ,,,