Почиствате грима си старателно, нали?

Почиствате ли очите и кожата си всяка вечер преди да заспите?

Много хора си казват какво пък толкова, само една нощ, нищо няма да се случи. А дали това не се превръща в навик? Дали да почиствате грима си е важна част от здравните ни навици и хигиена, също толкова важна, както и миенето на ръцете преди храна? Задавате ли си въпроси дали ще има последствия и какви биха били те, ако редовно неглижирате тези ритуали?

По трудния начин обаче, петдесетгодишна австралийка научи, че е абсолютно наложително да почиства грима си вечер преди лягане. Повечето от нас знаят, че е важно да почистват добре очите и кожата си. Ако някои от нас забравят все пак от време на време, въпросната дама признава, че никога не е прамахвала грима си в продължение на двадесет и пет години. Шокиращо нали? И сега, разбира се, си носи достатъчно тежките последствията от това. Жената е посетила лекар, тъй като почувствала дискомфорт по клепачите и очната ябълка. При прегледа се установява, че пациентката има образувани подкожни депа от втвърдени натрупвания на спирала за мигли. Всъщност при търкане на клепача в окото, тези наслагвания създават неприятно усещане, дразнене и задиране, както може да се предположи. Този случай, заедно с изображенията на окото на въпросната австралийка са публикувани в американското научно списание Офталмология, което е посветено на изследванията на Американската Академия по Офталмология.

Хората със слаби сърца да не гледат следващите снимки!

Разбира се, този случай е абсолютно шокиращ и доста рядък, но често пациенти, идвайки в кабинета на офталмолога, се оплакват от инфекции, възпаления, тежки конюктивити, след лоша хигиена на очите и кожата и не добро почистване на грима.

Следващия път, когато много ви се спи и още повече ви мързи, идете все пак и почистете прилежно очите и кожата си! Просто така, за всеки случай..

С етикети ,,,,,,