Полярна мечка е затворена в мексиканска зоологическа градина

МОРЕЛИЯ, Мексико | Канадска неправителствена организация осъди в сряда отказа на мексиканскански щат и зоопарка му да прехвърлят полярна мечка в Англия. Тамошния хладен климат е по-подходящ за нея.

„Мичоаканското правителство и зоологическата градина нарушават международното споразумение. Те възпрепятстват (мечката) Юпик да живее в благоприятна среда“, протестираха НПО „Зоочек“.

щата Мичоакан (запад) е известен с топлия си климат. Зоологическата градина на столицата му Морелия отдавна е дом на тази полярна мечка.

Юпик, който е роден в горите на Аляска, останал сирак, след като ловец е убил майка му. През 1992 зоопаркът в Морелия поиска и получи разрешение от американските власти да приюти животното. Обещанието е било да му предостави стандартни условия за живот.

През 2016 г медицински преглед установява, че Юпик страда от последствията от инфекция, свързана с условията му на живот, в горещ климат и в среда, твърде ограничена и неподходяща за неговия вид.

През ноември 2017 г., зоологическата градина на Морелия и правителството на Мичоакан подписаха споразумение. То трябваше да гарантира окончателен трансфер на полярната мечка в  на Йоркширския парк за диви животни. Там са гарантирани подходящите за нея условия за живот. НПО „Зоочек“ се ангажира да покрие всички разходи.

Въпреки това „без предупреждение и две седмици преди планираната дата на прехвърляне, 9 март“, губернаторът на щата Силвано Ауреоли взе „едностранно решение. Той задържа Юпик в зоопарка на Морелия, без да дава обяснение за това, че не спазва постигнатото споразумение „, потвърди „Зоочек“.

„Нашата полярна мечка ще продължи да получава необходимото внимание в зоологическата градина Морелия и най-вече обичта на хората от Мичоакан“ туитна губернатора на 24 февруари.

Юпик е прекарал 20 години в плен. Ако правителството на Мичоакан продължава да упорства в желанието си да го запази , „може да ескалира дипломатически конфликт със Съединените щати. Споразумението от 2017 г. трябва да бъде спазено“, счита Оскар Велес, представител на „Зоочек“ в Мексико.

С етикети ,,,,