Парк за панди с размерите на държава ще бъде създаден в Китай

Китай ще създаде огромен природен парк за панди. Площта му ще е близка до тази на Белгия. Целта е да се  групират екземплярите и да се насърчи тяхното възпроизводство, заяви в четвъртък официален китайски вестник.

Според него, държавата ще изразходи поне 10 милиарда юана през следващите пет години, за да изгради този гигантски парк за панди, които са обявени за национално съкровище. Предвижда се това да стане в югозападните планини на страната, които пандите традиционно обитават.

Светилището, посветено на бозайника с черно-бяло палто и кръгли уши, ще покрие повече от 27 000 квадратни километра.  Площта му ще е равна на тази на Сицилия или Белгия.

Целта е да се разбъркват и да се размножават отделните общности. В момента те са разпръснати в три провинции на Китай.

Това не е лесна задача, тези мечки се размножават бавно и тромаво при подходящи условия.
Повече от 80% от дивите панди в света са в югозападната провинция на Китай и останалите в съседните провинции Шанси и Гансу.

Международният съюз за опазване на природата извади животното през септември 2016 г. от списъка на застрашените видове, подчертавайки ефективността от усилията на Китай да спаси бозайника. Видът остава обаче уязвим.

Финансирането на парка бе потвърдено във вторник, след споразумение между националната банка на Китай и службата за горите в Съчуан, съобщава вестника. Финансовия пакет ще бъде използван паралелно да се финансират програми за намаляване на бедността в съответните райони. Ще бъде изградена и новата инфраструктура на парка.

С етикети ,,,