Освобождаването! Знаете ли как да го направите и защо?

Освобождаването и защо то е важно?

Пътуването през живота е осеяно с невероятни моменти, но и с драматични ситуации. Справянето със събитията често изисква много усилия, търпение и … творчество. Стресът, генериран от всичко това, неизбежно води до вътрешни вълнения, които не винаги е лесно да се изживеят: страх, безпокойство, загуба на самочувствие и т.н.

Какво да направите, за да продължите напред в трудни моменти? Какво наистина означава освобождаването?

Мнозина погрешно вярват, че да се освободиш означава да се откажеш. Да, идеята за отказ неминуемо присъства в принципа на освобождаването, но тя е много различна от тази на оставката. Освобождаването позволява да се намери мир и душевно спокойствие – малко светлина при цялото това безпокойство, тревожност и всички страхове.

Читателка пише: „Когато срещнах Клод (фиктивно име), току-що се бях разделила с бащата на децата си. Един особено труден разрив, тай-като ме напусна, когато най-много имах нужда от помощ и някой в живота ми. Бях диагностицирана с дълбока депресия. Бях толкова наранена и тотално съсипана, че той си тръгна с една от моите приятелки. Истински кошмар и наистина не виждах как да изляза от него. Постоянно мислех за това. Увереността и самоуважението ми бяха понесли удар! И Клод се появи, той ме изслуша, първо като приятел, а после се сближихме. Той ме научи да се доверявам отново и да се освободя. Това не се случва от самосебе си, разбира се! След много работа, търпение и любов, достигнах до там. Но трябва непрекъснато да говоря сама със себе си, за да не се оставя да ме захапе стреса на ежедневието, не искам да се връщам в спиралата на депресията. “

Загуба на доверие

Съпротивата срещу промeните е неефективна, увеличава страданието, води до загуба на доверие в нашите способности, въртим се в кръг, изпитвайки същата трудност, която се опитваме да елиминираме. Добре е да си кажете, че малки неща също могат да ни накарат да израстнем, да ни дадат сила и кураж.

Да си простим може да означава просто да си признаем и приемем, че някои методи не работят и … да се осмелим да ползваме други.

Да се освободиш

Първата стъпка е да поискаш да го направиш! Дали източникът на страдание е установен или в процес, освобождаването изисква задълбочен и честен анализ (да си заровим главата, самозалъгвайки се, само може да засили болката) : да признаем, да приемем и да предприемем действия.

Изборът да не носим разрушителни елементи в раницата си, ще ни позволи да се отървем от всичко онова, което възпрепятства вътрешното ни спокойствие, необходимо за приятен живот.

Разбира се ще се сблъскваме с трудности по пътя си, но както добре го е казал Даниел Дефо (Робинзон Крузо, 1719): „Най-високата степен на човешката мъдрост е да умее да пречупи своя характер според обстоятелствата и да си създаде вътрешен покой, въпреки бурите навън »

Някои мисли

Съпротивата срещу промените е съвсем естествена, дори легитимна. Преди да се направи скок до значителни промени, всеки трябва да разбере причините. Да живееш сегашният момент ще улесни освобождаването, но за това е необходимо да се постигне мир с миналото. Помислете за това, което ви пречи да авансирате, за това, което ви лишава от самочувствие и спокойствие, това, което ви кара да се въртите в тези негативни мисли, за притесненията, задръжките, ограниченията, които блокират достъпа ви до радост и спонтанност … Какво намирате там?

Ето някои фрази, които ще ви покажат, че сте се освободили или сте в процес да го направите:

не мислите постоянно за това, което не ви удовлетворява в сексуалния ви живот
не очаквате хората да намерят решението вместо вас
вие сте връзката между това, което чувствате и това, което живеете
не се опитвате да бъдете прав, да демонстрирате кой греши или кой е отговорен
вие изживявате вашата перфектна ваканция, всеки път
слушате, без да имате нужда да кажете какво знаете (това, което вие преживявате) или да кажете, че вече сте имали подобна ситуация
щастието на другите ви носи удоволствие

вие улавяте момента!

С етикети ,