Малък пингвин се избива безнаказано в Австралия

Австралия: пиян мъж уби с особена жестокост шест пингвина от вида Малък пингвин през 2016 година

Младият мъж, пребил до смърт шестте екзепляра малък пингвин, бе осъден в понеделник от австралийски съд на четирдесет и девет часа обществено полезен труд. Също така, той трябва да заплати съдебните такси, възлизащи на 82,15 австралийски долара.

Асоциация на еколозите е шокирана от произнесената присъда срещу мъжа, който е признат за виновен в престъпление, извършено с „особена жестокост“, спрямо птиците от вида малък пингвин. Това е решение без никаква поправително – възпитателна и възпираща функция според Бърдлайф Тасмания.

Двадесетгодишния Джошуа Джефри е бил в нетрезво състояние и в компанията на още двама души, докато е удрял с пръчка морските птици в Сулфур Крийк, Тасмания. Съдът на Берни го признава за виновен за престъплението извършено с „особена жестокост“. Но при произнасянето на присъдата, взима под внимание „интелектуалните ограничения“ на ответника. Адвокатът му твърди, че младия мъж има умствени проблеми още от детството си.

Никакви угризения на съвестта

Магистратът Тамара Джаго обяви, че това е „безчувствен акт“, но подчерта, че ответника не е демонстрирал никакво разкаяние.

Не е чудно, че присъдата предизвика гнева и острата реакция на еколозите. Всъщност те определят решението като доста скромно и снизходително, като се има предвид особената жестокост, с която е извършено престъплението, още повече, че става въпрос за вид, който е заплашен от изчезване.

Според д-р Ерик Уелър от Асоциацията за защита на животните „издадената присъда отрежда нищожна стойност на природата на Тасмания. Това е тревожно и създава усещане за безнаказаност, което улеснява бъдещи атаки срещу нашата дива природа „.

Най-малкия вид пингвини тежи около един килограм и е висок не повече от четирдесет сантиметра. Малък пингвин е известен още като син пингвин и пингвин-фея. Птицата живее около двадесет и четири години и се среща единствено в Южна Австралия, Нова Зеландия и Тасмания.

Колонията от вида малък пингвин в района на Сулфур Крийк наброява 267 чифта. Според специалисти ще се необходими години, за да се възстанови вида след загубата на птици.

 

С етикети ,,,,