Лошото настроение на другите и влиянието му върху вас

Пет добри идеи да се предпазите от лошото настроение на другите.

Без да го желаете, вие се оставяте може би да бъдете повлияни от лошото настроение на  другите. Този неприятен навик увеличава стреса и вгорчава деня ви. Ако сте прекалено чувствителни към емоциите на другите, научете се как да отреагирате, за да не ги прехвърляте върху себе си. Ето пет добри идеи, за да оставите емоциите на другите…. на другите!

1. Оценете вашия потенциал „гъба“

Вероятно сте емпат. Дори прекалено. Ако при вас има тенденция да абсорбирате – като гъба – негативните емоции на другите, трябва да внимавате още повече. Възможно е да усещате физически знаците, които показват, че виe „прехвърляте данни“. Вие сте податлив и лесно се оставяте да бъдете повлияни от настроението на хора, които са в близкото ви обкръжение. Понякога се случва, някои хора имат по-голямо отражение върху вас. Опитайте се да определите кой точно са „предавателите“ на негативна енергия.

2. Послушайте предупреждението „Това не е насочено към мен!“

Oценете до каква степен емоциите, породени от дадена ситуация, се отнасят до вас.  Разделението не е проста задача, но е важно да не се оставяте да ви завладее лошото настроение на другите. Всъщност, това съвсем не значи да издигате бариери и да бъдете тотално неподатливи. Имате, обаче все още силата да изберете или да ограничите поканената емоция. Наблюдавайте емоциите на другите, анализирайте, можете дори да им симпатизирате, но не ги приемайте като ваша отговорност! Оставете ги да циркулират, но не се оставяйте да се просмукват във вас! Адаптирайте се към това, което се случва и се концентрирайте във вашите собствени емоции!

3. Избегнете желанието да спасявате другите

Понякога имате желание да свалите напрежението и да станете спасител в тази ситуация. Иска ви се вие да сте този, който трансформира лошото настроение на другите в добро настроение. Но разберете, че вие нямате сила върху емоциите на другите. Не се захващайте с невъзможната мисия да промените чуждите усещания…разпилявате енергията си.

4. Пазете дистанция

Прекалено лошото настроение на другите и как да се справим? Опитайте се да го избегнете, по възможност моментално…време е да се заредите с позитивно настроение, за да се справите със ситуацията. Понякога нямате избор и се налага физически да присъствате, но се опитайте да избягате вътрешно: повтаряйте си мантри, правете упражнения. визуализирайте картини, които ви карат да се чувствате добре. Запазвайки здравословна дистанция, вие предотвратявате изкушението да бъдете въвлечени в играта на другите.

5.Погрижете се за вашето емоционално здраве

Ако сте по крехки и лабилни, тенденцията да сте хиперчувствителни към преживяванията на другите се засилва. Това може да бъде по-силно от вас. Когато усетите увеличаващ се риск, използвайте пакета анти-лошо настроение. Също така е добре да се научите да използвате трикове, с които бързо да върнете доброто си настроение. Можете да ги прилагате в спешни ситуации. И накрая, превенцията винаги е добра опция. Всеки ден полагайте грижи за емоционалното си здраве, изразявайки собствените си емоции по различни начини! Колкото повече сте в мир със собствените си емоции, толкова по-малка е тенденцията да бъдете завладени от тези на дригите.

 

С етикети ,,,,