Еротични фантазии-нормално ли е!?

Еротични фантазии! Имате ли?

Страхът, че изградените навици могат да нанесат вреди върху доброто развитие на пълноценен сексуален живот, е напълно основателен. Особено в една двойка.

Защо? Трябва ли хората да споделят съкровените си желания? И какво означава да си представяте еротични сценарии за сексуалния живот на двойката? Полезно ли е? Да се осмелим да говорим за мечтите си, които галят въображението и оставят едно леко чувство на вина …

Фантазиите са продукт на въображението и те могат да бъдат съзнателни (въображаеми сценарии, понякога еротични) и / или несъзнателни, изразяващи се в сънищата.

Според д-р Карол Брианшон, психолог практикуващ в Париж, фантазиите са важна част на психичната дейност. Тя се подчинява на принципа на удоволствието, което я прави почти независима от принципа на реалността. Фантазията и реалността съжителстват, през повечето време, без проблеми.

Фантазиите и сценариите са свързани, доколкото сценариите се развиват от самото понятие за фантазия. Някои от тях могат да доведат до големи постижения, например художествени или други. Но също така могат и да обогатят сексуалния живот и да го спасят от монотонност.

Защото сексуалната фантазия наистина е благотворна!

Както виждаме, фантазиите и еротичните сценарии са не само „нормални“, но и много важни за нашето развитието.

Как да разпознаете дали фантазиите могат да повлияят на сексуалния живот на двойката? „В двойката въпросът за доверието е от съществено значение. Това е самата основа на връзката. Впрочем, когато не си казваме всичко,още повече, че сме се ангажирали да го направим, това е начин да покажем, че не вярваме на другия. Винаги съществува някакво подозрение, което може да извика желание у  единия или другия да задава все повече и повече въпроси, за да научи всичко. От друга страна, позволявайки си да не си казваме всичко, отправяме скрито послание към другия“не е нужно да говориш с мен за всичко, защото ти имам доверие“. Така диалогът е по-естествен, тъй като не е подчинен на задръжки, ограничения, напрежение. Също така е по-дълбок, защото говорим само по теми, които наистина си заслужават, а не празни приказки.»

Фантазирането на сексуални сценарии, носи много ползи.

Стимулира сексуалното желание (колкото повече е отвореността към фантастичния свят, толкова повече либидото се покачва, защото се усещат желанията)

Поддържа мечтата (да мечтаеш означава да си дадеш шанса да пътуваш в съзнанието си, удоволствие, което е много лесно да оцениш)

Благодарение на сексуалните сценарии, човек може да мисли за другия, да си представи какво ще се случи по време на интимната среща)

Позволява бягство (защото с въображението са възможни всички сценарии, някои от тях пренасят индивида извън неговата реалност, мигновенно, време да помечтае, за да си почине и отпусне например)

Предлага възможност да се създаде добра почва за  еротични игри(естествено, всички фантазии не могат, нито трябва да се реализират, от друга страна, когато те са в съгласие с ценностите и желанията на всеки – в уважение и почтеност – те могат да бъдат използвани да съживят и подхранят интимния живот на двойката)