Дъвка и ползите от нея, докато бягате

Дъвченето на дъвка, докато бягате увеличава изразходването на енергия.

Всички знаем за ползите от бягането, за неговото влияние над духа и тялото. Има разбира се и някои малки трикове, за да увеличите ефективността на тренировките си. Японско проучване е разкрило, че дъвченето на дъвка позволява да бягаме по-дълго време.

Защо това е така?

Изследователите от Университета на Васеда в Япония са направили няколко теста на около петдесетина бегачи, сред които мъже и жени между двадесет и една и шестдесет и девет години. Проучването се е провело на няколко етапа. При първия от тях на участниците са били раздадени по два дъвки, общо три калории. При нормално ходене е било регистрирано повишаване на сърдечния им ритъм. При бягане, обаче, заедно със сърдечния ритъм са се увеличили и пробяганото от тях разстояние, както и скоростта им. Този факт е бил доста по-силно изразен при мъжете, отколкото при жените.

В следващ етап на изследването, учените са използвали пудра с идентично на дъвките съдържание и калории. Както се е очаквало, резултатите са се различавали доста от тези на експеримента, проведен с дъвката. Други проучвания са установили, че при дъвченето на дъвка се изгарят повече калории отколкота се добавят. Така че, освен ползите за устната хигиена, дъвката помага и за отслабване, особено, ако съчетаете дъвченето с бягане.

Сега вече любителите на бягането, като занимание, с което да поддържат добрия тонус на мускулите, както и на доброто си настроение, знаят как да повишат ефективността на тренировките си. Разбира се трябва да бъдете внимателни и да ограничите рисковете, доколкото това е възможно.

С етикети ,,,