Диалогът! Обичаме се, но не знаем как да общуваме

Все още ли е необходимо да се напомня колко е важен диалогът? И все пак … много хора изпитват големи затруднения при общуване. Добрата комуникация може да сближи партньорите в една двойка и едновременно с това да помогне за запазването или възстановяването на хармонията.

Въпреки това, през повечето време, когато хората се чувстват неспособни да назоват своите емоции или да изразят това, което чувстват или мислят в действителност. Диалогът между тях се прекъсва. И така, какво може да се направи, за да общуваме по-добре?

Начинът и темите

Отбелязваме, че проблемите, свързани с комуникацията, често идват от начина, по който се изразяват хората, както и от темите, обсъждани по време на разговорите. Да си поговорите помежду си е да си дадете възможност да се разберете един друг.

Но все още е необходимо да знаете как да го направите!

Личните познания и образование също оказват голямо влияние върху това как мъжете и жените общуват. Често се срещат двойки, които спорят, като говорят, защото несъзнателно повтарят заучени модели.

Това е особено вярно за тази двойка, която предпочита да остане анонимна:

„Първите ни дискусии винаги завършваха с безмълвие или с голям скандал. След това не си говорихме с дни. Той се сърдеше, а аз му го връщах много добре. Докато един ден той избухна, започна да вика, обиди ме и след това напусна семейното жилище. В продължение на четири дни, без да знам къде е, нито дали ще се върне, аз бях принудена да поема изцяло грижите по дома и трите ни деца. Когато се върна, бяхме принудени да си признаем, че това повече не може да продължава. Обичахме се, но изобщо не знаехме как да общуваме. Затова отидохме на сбирка за двойки с проблеми. Това ни спаси. Минаха повече от 15 години оттогава и ние сме много горди от начина, по който израстнахме и се развиваме като двойка. Разбрахме колко много детството ни влияе на по- нататъшния ни емоционален свят! Той идваше от семейство, в което не се разговаряше и всички крещеха. Не искаше да повтаря този модел, но не знаеше какво друго да направи освен да избяга в конфликтните ситуации. Аз бях тази, която отстъпваше през цялото време, за да се хареса, така че никога не изразявах как в действителност се чувствах.“

Да се научим да общуваме е изкуство, което се развива непрекъснато, никога не е късно да му се посветим! Не се колебайте да търсите инструменти и начини за комуникация, когато е необходимо!
Разликите мъжете и жените

Да, отново тези вечни въпроси на разликата между мъжете и жените! Но дали ни харесва или не, те наистина съществуват и е много важно това да се вземе предвид, за да се разберем по-добре. Мъжете главно комуникират, за да предадат някаква информация, докато жените обикновено го правят, за да се свързват с другите. Те говорят, за да решават проблеми, правят това, за да предадат чувствата си. Осъзнавайки тази съществена разлика, ще бъде по-лесно да се регулира и адаптира комуникацията, така че съобщенията да бъдат изслушани и взети под внимание. Тези три нива на комуникация трябва да се имат предвид:

Глава ⇒ Глава
Сърце ⇒ Сърце
Тяло ⇒ Тяло

Задължително да се уверите, че комуникирате чрез един и същ канал. Кръстосването (глава – сърце, глава – тяло или друга кръстосана връзка) непременно води до неразбиране и понякога дори до отдалечаване. Особено, когато темите рискуват да повдигнат страстите и да предизвикат сблъсъци.

Някои съвети, които улесняват общуването:

Имайте приветливо отношение
Не съдете другия
Изслушвайте събеседника си, без да търсите аргументиране или потвърждения
Периодично проверявайте вашето разбиране
Говорете един по един, избягвайте да се прекъсвате
Използвайте „Аз“ за изразяване на вашите чувства и разбиране за ситуацията
Дайте на другия човек шанс да се изрази еднакво
Бъдете последователни между това, което чувствате и това каето изразявате
Въздържайте се от прояви на егоизъм

С етикети ,